Tłusty czwartek czyli święto pączków

Pączki nie są wypiekiem, który właściwie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku powinno się nie tylko dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono więc w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie za każdym razem jest banalnie zwyczajne. Okazuje się ponieważ ze, by upiec pączki na tłusty czwartek, trzeba rozrobić drożdże w mleku o stosownej temperaturze. Ta nie może być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie ma możliwość także być za zimne, bo przez to drożdże także nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest proste i zwykle wynika ono z umiejętności i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie mają z tym najmniejszego dylematu. One bardzo często również na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest też jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest intuicyjne. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je trzeba bardzo długo, zanim przybierze właściwa konsystencje. Później takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to zwykłe. Dlatego wiele osób, wręcz te, które potrafią piec, w znaczącej liczbie sytuacji kupują pączki gotowe. Kiedy pączek posiada własne święto i oni chcą mieć chwile dla siebie. Kiedy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Więcej: Pączki na tłusty czwartek.

Share

Leave a Comment