W firmach, które zajmują się produkcją żywności ogromnym zagrożeniem mogą być szkodniki tj. np myszy czy szczury. Niektóre lokalizacje są szczególnie zagrożone ich występowaniem, a populacja na prawdę bardzo często jest tak duża, że nieprosto nad nią zapanować. Firma, zanim uruchomi swoją działalność, powinna przeprowadzić analizę otoczenia, żeby móc stwierdzić, czy jest bezpieczna, czy także musi podejmować jakieś dokładnie sprecyzowane działania.
Na pewno trzeba skorzystać z pomocy biologa terenowego, czyli specjalisty zajmującego się oceną bezpieczeństwa firmy pod względem obecności szkodników. Biolog wykona analizę konkretnej umiejscowienia, wskaże jej słabe strony i pomoże firmie przygotować się na taki najtrudniejszy czas w roku, kiedy działalność szkodników jest wysoce niebezpieczna. Zyskanie aprobaty biologa terenowego jest konieczne do otrzymania pozwolenia na prowadzenie działalności w konkretnym miejscu i konkretnym charakterze. Biolog terenowy daje wskazówki, które należy wdrożyć w życie w sposób precyzyjny, bo wyłącznie to zapewnia, że firma będzie bezpieczna. Zalecenia biologa terenowego powinny być potraktowane poważnie i wdrożone z największą precyzją. Już po kilku miesiącach stosowania się do tych wymogów będzie można się przekonać, że był to bardzo dobry pomysł i takie wskazówki przekazane przez biologa na pewno się przydały. Zwiększy to nie tylko i wyłącznie bezpieczeństwo funkcjonowania firmy, ale również bezpieczeństwo jej późniejszych klientów, którzy chcą korzystać z towarów żywnościowych wysokiej jakości. Warto zauważyć, że w takiej sytuacji jest to możliwe.
Warto sprawdzić: https://www.biologterenowy.com.pl/2019/02/22/monitoring-ddd-skuteczne-wykorzystanie-urzadzen