Żywność mrożona

Żywność przechowywana w niskich temperaturach psuje się wolniej, niż ta, którą przechowujemy w normalnej pokojowej temperaturze. Powinieneś mieć świadomość tego, że w temperaturach ujemnych co prawda nie dochodzi do usunięcia drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie żywności, niemniej jednak ma miejsce ich całkowite uśpienie, przez co produkty te po prostu nie mogą się zepsuć. Komory mroźnicze o dużej pojemności używa się w firmach globalnie.

Działają one w branży spożywczej i w takich komorach mrozi się różnorakie produkty, począwszy od mięsa, przez wędliny, po owoce, warzywa, mieszanki warzywne i sporo innych. Każdy produkt potrzebuje nieco innej temperatury mrożenia. Im bardziej jest nietrwały, tym temperatura musi być niższa. Poszczególne produkty mogą być przechowywane w stanie zamrożenia przez czas od jednego miesiąca do maksymalnie 12 miesięcy w sytuacji warzyw, owoców i czerwonego mięsa. Komory chłodnicze pozwalają jednakże przechowywać produkty spożywcze przez okres zwykle kilku dni. W chłodni temperatura jest niska, ale nie na tyle, by całkowicie zahamowane zostały procesy życiowe bakterii i grzybów. Spowolnienie ich działania o kilka dni powoduje, że przechowywane w ten sposób produkty można spokojnie spożyć, a jeśli będziemy chcieli przechowywać te produkty przez dłuższy czas, konieczne będzie ich zamrożenie. Należy a przy tym pamiętać, że bez wątpienia jedynie część towarów może być poddana procesowi mrożenia. Inne mogą być jedynie przechowywane przez kilka dni w komorze chłodniczej, a po tym czasie powinny być bezwzględnie wykorzystane do przyrządzania potraw.

Polecamy: kontenery chłodnicze.

Share

Leave a Comment