Mrożenie szokowe

Mrożenie to bardzo skuteczny sposób przechowywania żywności. Mrożona żywność może być przechowywana przez kilka miesięcy, a wręcz przez rok bez jakichkolwiek strat jakości czy składników odżywczych. Metody konserwowania i suszenia sprawiają, że żywność traci witaminy i składniki mineralne, co więcej zmienia swój wygląd i nie prezentuje się już tak atrakcyjnie, jak świeża.

Znacząca większość towarów spożywczych można jednak zamrozić i dzięki takiej metodzie możemy je przechować na rzeczywiście długi czas i cieszyć się nimi również wtedy, kiedy nie są dostępne na rynku w stanie świeżym. Mrożeniu mogą podlegać głównie sezonowe owoce i warzywa, które można kupić jedynie przez pewien czas w roku. Oczywiście metodę mrożenia wykorzystujemy także do przechowywania mięsa, potraw mącznych i innych towarów. Każdy rodzaj żywności wymaga mrożenia w nieco innej temperaturze. Im bardziej nietrwały jest produkt, tym trzeba go mrozić w niższej temperaturze. Komory mroźnicze są niezwykle wygodne w użytkowaniu, więc można bez problemu obsługiwać je odpowiednio już od pierwszego dnia. Ważne jest jednak właściwe przeznaczenie przestrzeni w takiej komorze, aby móc z dobrym skutkiem spożytkować miejsce. Jedynie wówczas będziemy posiadać pewność, że nie dochodzi do strat energii elektrycznej wykorzystywanej do zamrażania towarów znajdujących się w zamrażarce. Bez wątpienia wszystkie produkty do mrożenia trzeba też z dużą dokładnością podpisać, byśmy po kilku miesiącach albo w tygodniach wiedzieli, co znajduje się w konkretnym opakowaniu.

Sprawdź również informacje na stronie: http://dawsonrentals.com.pl

Share

Leave a Comment